Hogyan kezeljük a hisztit?

Minden gyermek átesik egyszer az úgynevezett dackorszakon. Azonban ez a korszak igen komoly kihívásokat jelent a szülők számára, hiszen ilyenkor gyermekük igen hajlamos a hisztire. Sokan nem is tudják, hogyan lehet megfelelően kezelni a hisztit. Igen jó megoldásnak tűnik, ha felnőttként képesek vagyunk elterelni a gyermek figyelmét egy más cél felé, így a kicsi megbékél, lenyugszik, hisztije eltűnik. Azonban ha ez a módszer nem hoz eredményt, akkor mást kell kipróbálnunk.

Ha a gyermek tesz valamit, akkor szülőként mi erre általában azonnal reagálunk. Ez jó is így, hiszen a kisgyermek így képes megtanulni, hogy az életben vannak olyan szabályok, melyeket neki is be kell tartania, el kell fogadnia. Amikor azonban összeütközésbe kerül a szülőkkel, „lázad” a szabályok ellen sokszor el kezdi a hisztijét is, hogy érvényesítse akaratát. Ilyenkor legcélravezetőbbnek az a megoldás tűnik, ha egyszerűen nem figyelünk rá, nem reagálunk a hisztire, hiszen így igen hamar elmúlik nála ez az állapot, mivel belátja, hogy a hiszti nem célravezető.

Ez egy szülőnek nem könnyű feladat, hiszen nehéz úgy tenni, mintha nem venné észre toporzékoló, hangoskodó kisgyermekét. Azonban tény, hogy sokkal eredményesebb megoldás, mintha a szülő nekiállna vitázni, veszekedni, kiabálni a gyermekkel.

Ha a gyermek azt látja, hogy nem zavar minket az ő pillanatnyi viselkedése, akkor a hiszti abbamarad. Viszont fontos tudnunk azt is, hogy ilyenkor a gyermek nagyon elfárad, idegrendszere kimerül, ásítgat, vagyis hagyjunk neki időt, amíg újra megnyugszik, így képessé válik a normális beszélgetésre. Ilyenkor elmondhatjuk neki, hogy mi volt a gond és, hogy fontos az a szabály, amit nem akart betartani. Mikor már megnyugodott, akkor érdemes magunkhoz hívni és bizalommal, csendesen meghallgatni, hogy mi volt a baj. Fontos, hogy érezze, hogy ránk számíthat, mi megértjük őt, és ilyenkor kerüljük el a kioktató hangnemet is, mert az a legkevésbé sem célravezető. Nagyon nehéz tudatosan, tervszerűen viselkednie mindig a felnőttnek  is, de lehetőséget kell adnunk a kicsinek, hogy képes legyen befogadni, amit meg akarunk értetni vele- mindig van megoldás, a problémák hiszti nélkül is megoldhatóak.